Tips voor bij het sollicitatiegesprek


Bij een sollicitatiegesprek krijg je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met het bedrijf. Wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek wil je een goede indruk maken. De kans hierop stijgt als je je goed voorbereid. Je moet in een korte tijd laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor de functie.

​De eerste voorbereidingen richting het gesprek


De voorbereiding start thuis. Je bezoekt de website van het bedrijf, zodat je meer over ze te weten komt. Ken je iemand die bij het bedrijf werkt? Vraag dan naar ervaringen en tips. Vaak worden er ook standaard vragen gesteld in sollicitatiegesprekken. Door alvast antwoorden te bedenken kom je zelfverzekerder over bij het gesprek.

Hieronder staan een aantal voorbeeldvragen die vaak worden gesteld bij een sollicitatiegesprek:

  • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
  • Waarom wil je deze baan?
  • Wat verwacht je van dit werk?
  • Waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
  • Kun je een paar goede en een paar slechte eigenschappen van jezelf noemen?
  • Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Sollicitatiegesprek

​De laatste voorbereidingen richting het gesprek


Op de dag van het sollicitatiegesprek zorg je ervoor dat je op tijd richting het bedrijf gaat, zodat je hier ruim op tijd aanwezig bent. Je zoekt van te voren uit waar het bedrijf ligt en hoe je er moet komen. Ook neem je een telefoonnummer mee van jouw contactpersoon binnen het bedrijf, zodat je kunt bellen wanneer je vertraging oploopt tijdens jouw reis.

Ook de kleding is belangrijk tijdens het gesprek. Kleed je netjes en pas je aan op de bedrijfscultuur, maar zorg er ook voor de je jezelf nog lekker voelt in de kleding die je draagt.

Het sollicitatiegesprek


Bij het sollicitatiegesprek moet je zo goed mogelijk voor de dag komen. Zorg er dus voor dat je tijdens het gesprek enthousiast overkomt en interesse toont in het bedrijf. Ben je een beetje zenuwachtig? Dat maakt helemaal niet uit. Hiermee laat je zien dat je de baan echt graag wilt hebben.

Jouw houding tijdens het gesprek is ook belangrijk. Zit recht, leg je armen rustig op de leuning of de tafel en onderbreek de persoon die het gesprek met je heeft nooit. Ga daarnaast nooit met je armen over elkaar zitten, dit komt gesloten over. Je kunt daarbij het bedrijf alleen overtuigen van jouw geschiktheid als jij zelf ook gelooft dat jij de perfecte kandidaat bent.

Aan het einde van het gesprek is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen. Bereid daarom een aantal positieve vragen voor. Ook kun je nog vragen hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt, mocht het bedrijf dit zelf nog niet mededelen. Ter afsluiting geef je iedereen bij het verlaten van de ruimte een hand en bedank je de aanwezigen voor hun tijd.

Extra tips


Wil je nog meer tips? Wanneer jij op gesprek gaat, geven wij jou graag nog extra tips mee vanuit onze ervaringen.